zondag, oktober 20, 2002

Veenhuizen

In augustus hebben we een weekend doorgebracht bij vrienden in Veenhuizen. Het is er heel mooi, veel bossen en erg rustig. Er zijn ook veel Rijksinrichtingen: gevangenissen dus!
Het plantsoen voor het huis van mijn vriendin wordt ook onderhouden door gedetineerden. Heel aardige mensen, zoals zij zegt. Omdat ze heel nieuwsgierig was naar het “waarom zit je in de gevangenis” heeft ze omzichtig geinformeerd bij de tuinman. Drank, teveel drank en dan nog in de auto, ongeluk gemaakt enfin! De levensgevaarlijke crimi’s lopen daar dus niet rond. Er staan heel veel mooie huizen nog uit de tijd dat Veenhuizen een soort strafkamp was en alle werkzaamheden in eigen beheer waren. Dus de wasserij, de bakker, een schoenmaker etc. En al die mensen woonden daar in de omgeving. Die huizen zijn nu veelal bewoond door mensen van buitenaf die er iets moois van gemaakt hebben. Er staan ook nog gebouwen leeg waar iets mee gaat gebeuren als er subsidies voor komen.
Er zijn 2 kerkjes een kleine supermarkt annex postkantoor dat is het!
We hadden een fijn weekend. Lekker Thais gegeten, door de gastheer zelf gekookt, en bijgepraat met mijn vriendin. Zondag zijn we door Friesland gereden en allerlei leuke kleine dorpjes bezocht waar oude boerderijen tot een soort musea zijn gemaakt en die kun je bezichtigen. Was echt de moeite waard. Riet en ik hebben nog gewalst op “trekzak-muziek”! De mannen hebben nog op stelten gelopen, dat lukte zowaar!
Tenslotte hebben we in Makkum op een dorpsplein een terrasje gepikt. Lekker er even helemaal uit!